Manifest públic



MANIFEST EN DEFENSA D’UN NOU MODEL D’EMBARRACA’T INTEGRAT EN LES FIRES I FESTES DE LA SANTA CREU DE FIGUERES

Davant d’una situació d’estancament pel què fa al plantejament, relació i model de l’Embarraca’t dins de les Fires i Festes de la Santa Creu, i des de fa temps, diversos col·lectius de la ciutat han estat reclamant millores i canvis per tal de millorar un esdeveniment que ha anat fent passes enrere fins a quedar obsolet i aïllat de la ciutat.

Enguany es compliran 20 anys des del trasllat de l’Embarraca't a la perifèria de Figueres. Aquesta extradició, a la Plaça Europa, no ha permès un format participatiu i vinculant dels joves i col·lectius a la Festa Major de la seva pròpia ciutat, cosa que ha provocat l’estigmatització de l’oci del jovent i la minimització del valor cívic i cultural de les entitats que hi prenen part.

Considerant aquestes realitats i la dilatació d’iniciatives com el “Procés participatiu Embarraca’t 2016”, conduït per l’Ajuntament abans de les passades eleccions municipals, les entitats hem decidit organitzar-nos i recuperar el projecte iniciat l’any 2009, en què es van unir moltes entitats en la Plataforma Embarraca’t Participatiu (la PEP), per defensar-ne la seva continuïtat i la preservació. Ara, la Nova PEP constitueix una plataforma oberta que agrupa, alhora, ciutadans i ciutadanes a títol personal i entitats de la ciutat que coincideixen en la necessitat de debatre què ha de ser, com s’ha d’articular i on s’ha d’emplaçar l’Embarraca’t, repensant i impulsant un nou model molt més vinculat a la ciutat.

Avui, després de mesos de treball sumant suports per tirar endavant un procés participatiu de redefinició de l’Embarraca’t, volem fer públiques les línies mestres proposades i consensuades per a un nou model d’Embarraca’t a Figueres. Fins ara, des de la Nova PEP hem estat creant teixit associatiu i trepitjant diferents locals en reunions obertes i difoses a través de la xarxa i la premsa. Trobades per debatre pros i contres, aglutinar propostes, compartir visions amb diferents sectors de la ciutadania, reformular l’objectiu de l’Embarraca’t… I estem aquí per a seguir sumant mans i continuar amb més força i pluralitat aquest projecte.

La Nova PEP pretén canviar el concepte i definició del projecte Embarraca’t. Apostant en tot moment per transformar el model i tendir cap a un Embarraca't més participatiu, transversal, que tot Figueres se'l senti seu i, el més important, que sigui una part central i protagonista de les Fires i Festes de la Santa Creu. 

Ara més que mai cal prendre decisions que fa molt temps que es posposen, i cal que es doni la paraula i el protagonisme, d'una vegada per totes, a les persones i al teixit associatiu de la ciutat. Per això des de la Nova PEP considerem que cal:

  • Possibilitar la participació activa en el procés d’organització de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres. Així mateix, donar cabuda a les diferents entitats, més enllà dels estands d’Embarraca’t, per tal d’ampliar l’oferta lúdica, formativa i cultural que les entitats poden aportar.
  • Canviar d’emplaçament per tal d’incidir en el model de Fires i Festes i en el projecte de ciutat. Totes les entitats i participants de la Nova Pep han manifestat la necessitat de marxar de la Plaça Europa i d'apropar l'Embarracat a la ciutat, en un emplaçament que permeti dinamitzar i dotar de vida tot el seu entorn amb diferents àmbits i activitats coordinades des del teixit associatiu figuerenc, repercutint de manera beneficiosa al comerç, l’hostaleria i la pròpia població.
  • Abandonar la focalització d’un únic espai per a l’Embarraca’t a partir de la reutilització de places i equipaments contigües al centre i dels barris de la ciutat com espais a disposició de les entitats de la ciutat. L’objectiu és dinamitzar l’espai públic complementant l’oferta d’activitats existent dins del casc urbà amb d’altres de noves i vinculant-les amb l’escenari principal. Això suposa crear un espai final referent de la Festa Major de la ciutat, independentment del cartell musical.
  • Ampliar l’interval de les activitats relacionades amb l’Embarraca’t. Recobrar l’essència de l’Embarraca’t. Impulsar activitats culturals de tot tipus, tant de dia com de nit, que facin comunitat i alhora proveeixin de sentit la Festa Major, donant a conèixer i apropant les associacions i la participació a la ciutadania.
  • Assumir la necessitat de dotar la Festa Major amb més presència dels grups de música locals durant l'Embarraca't.

Per això, en aquest procés participatiu, hem consensuat i demanem a l’Ajuntament de Figueres que s’iniciïn els tràmits per a aconseguir:


  • Obrir un procés participatiu obert i coordinat per totes les entitats i el teixit associatiu de la ciutat amb l’objectiu de convertir l’Embarraca’t en un dels punts centrals la Festa Major de la ciutat. Cal coordinar la Festa Major de Figueres des del teixit associatiu i així aconseguirem donar a aquesta festa el sentit que es mereix i que la gent se la torni a sentir pròpia. Per tot això és necessari que el procés, o processos participatius que es puguin iniciar institucionalment siguin coordinats per la NovaPep, aprofitant i continuant el procés ja iniciat des de les associacions. Si l'Ajuntament decideix engegar un procés participatiu no ha de ser per començar des de zero i deixant de banda el debat i feina feta, sinó per aportar el suport institucional necessari per fer realitat les idees i la manera de funcionar del procés participatiu de les associacions de Figueres
  • Marxar de la Plaça Europa, canviant l’emplaçament de l’Embarraca’t i apropant aquest esdeveniment a la ciutat, als seus barris i al centre. Apostem pel Parc de les Aigües o la Plaça Catalunya com espais per a realitzar els esdeveniments principals i concerts de nit, ja que permeten la possibilitat d’apropar l’Embarraca’t als barris i al centre i, al mateix temps, dinamitzar el seu entorn amb un model de Festa Major interconnectat. Per tal de poder dur a terme un canvi del model i realitzar les activitats relacionades amb l’Embarraca’t a partir de l’edició de l’any 2016 demanem que s’iniciïn amb diligència les negociacions pertinents. L’objectiu d’aquestes no ha de ser cap altre que formalitzar la concessió dels espais per a poder realitzar l’activitat de l’Embarraca’t, a partir del 2016.
  • Possibilitar l’ús dels espais i equipaments a l’entorn de l’emplaçament central per poder oferir diferents formats i dinamitzar els diferents espais i places del centre de la ciutat, com puguin ser: la Plaça Joan Tutau, el xamfrà del Parc de les Aigües més proper al Mas Torrent, el Convent dels Caputxins, la Plaça de l’Ajuntament, la Plaça de les Patates i el Passeig Lluís Companys, la Rambla, la Plaça Catalunya i diversos espais i places del centre de la ciutat.
  • Decidir el plantejament i calendarització d’activitats de l’Embarraca’t. Tenir en compte el posicionament i les eines propositives de la NovaPEP pel què fa al calendari, la definició d’espais a emprar, àmbits d’actuació, horaris i relacions entre activitats principals i complementàries.
  • Donar molt més suport als grups de música locals en el nou model d’Embarraca’t de Figueres. En aquest sentit, demanem que des del procés participatiu es regulin les condicions per participar com a grups locals, que es tinguin en compte les propostes plantejades des de la NovaPep buscant nous formats i propostes i que es destini més pressupost a aquestes propostes per a potenciar i donar suport a aquests grups. 


Nova Plataforma Embarraca’t Participatiu


Figueres, octubre de 2015